30. 1. 2012 00:35 od desttro
Balajko: to je nechutnost, provést tohle chudáčkovi Rizému.. :(( Zasloužila by za ucho! Spálit čaj no fuj achjo :( kde to jsme!!!
Domácí turecký samovar - samopražič
Klasická příprava rize je v podstatě jednoduchá, vytovříte si turecký samovar! Dvě konvičky na sebe, lze nahradit dole i hrncem. Prostě vezmete konvičku Á (nebo říkejme ji také miláček) naplníte jí požadovaným množstvím čaje (v mém případě tak 2 polívkové lžičky) a šup sní na zavařenou vodu v konvičce BÉ (Té budeme říkat zlatíčko). Jelikož vodní pára má maximálně 100°C není možné ryze spálit (na 100°C se také 'chladí' spojovací část) , chvilku to pravda tvrvá déle ale je to zaručený úspěch. Připravuji tak rizé už řadu let a nikdy se nic pokazilo. Tak tedy když je pražení dokončeno (nebo-li také dosušování), vůně je intenzivní tak je na čase sundat kovičku miláček (Á) a vlít do ní vodu ze zlatíčka (bé). Nechat luhovat!! Rychlý nálev (5min) není tak silný ale chutnější je když to tam prostě zapomenete tak na 15 minut. Pak už se může podávat do Rize panáků a nezapomentě, Rizé se pije ze SKLA !!!!
Po Evropsku
Druhý návod je rychlejší, šup s 2 lžičkami Rizé na pánvičku a nad ohneň (na eletrice to moc dobře nejde a na indukci zapomeňte). Na pánvičce držte ruku, když začne pálet musí te jí dát s honě.. nejlépe je pohazovat s čajem v pánvičce (stejně jako když restujete zeleninu). Aby bylo vše řádně propraženo. Pak už jen stačí dát si záležet a když začne výborně vonět je čas vše zesipat do konvičky a zalít tak 95°C vodou, ani stovkou nic nezkazíte.
Hotovó....